Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
  www.asigurari-sanatate.ro  
Cum se calculeaza prima de asigurare auto?
Prima anuala pentru asigurarea Casco se calculeaza ca procent din suma asigurata, cu denumirea de cota de prima.

Cota de prima este influentata de:
  • varsta autovehiculului, cu cat este mai batrana, cu atat prima este mai mare (de obicei intre 3% si 5% pe an)

  • fransizele acceptate, cu cat fransizele sunt mai mici, prima de asigurare va fi mai mare si viceversa.

  • situatia de Bonus-Malus, poate creste sau scadea cu un procent diferit la fiecare asigurator in functie de avariile suferite sau nu in anul precedent.

  • inexistenta dispozitivelor electronice antifurt care poate mari prima cu intre 3% si 8% unele societati neacceptand asigurarea pentru furt in cazul in care autovehiculul nu detine un dispozitiv de alarma antifurt.

  • atunci cand este vorba de o masina de lux, daca pretul de nou al autovehiculului depaseste un prag inainte stabilit de societatea de asigurari, pretul primei poate urca cu pana la 10%

  • proprietarul autovehiculului este persoana juridica, in acest caz prima de asigurare va fi mai mare decat in cazul persoanelor fizice.

  • scopul in care autovehiculul este utilizat, (de exemplu: activitatiile cu risc ridicat de accident, precum autovehicule folosite pentru transport de marfuri periculoase, paza si protectie si chiar folosite ca taxi), va mari pretul primei platite depinzand de riscul activitatii desfasurate.
Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.

Pretul unei polite RCA va fi mai ridicat in cazul unei persoane juridice decat pentru o persoana fizica.

Incepand cu 1 ianuarie 2010 a fost introdusa in Romania un sistem de gratificatii care acorda reduceri din valoarea primei de asigurare soferilor care nu produc accidente. In cazul producerii a unul sau mai multe accidente in anul precedent incheierii unei noi polite RCA, pretul platit de soferi va fi proportional mai mare decat in anul precedent pentru acelasi autovehicul.