Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
www.asigurari-sanatate.ro
Asigurare de Raspundere Civila Auto - RCA
  • RCA ieftin
  • Reduceri pentru pensionari
  • Cele mai mici preturi pentru soferii Dacia
  • Tarife rca de la 20 de asiguratori
Asigurarea RCA se adreseaza tuturor proprietarilor de autovehicule din Romania.

Posesia unui automobil sau participarea la trafic implica raspundere fata de terti si bunurile acestora, acestea fiind expuse la eventuale pagube pe care noi le putem cauza. Din aceasta cauza asigurarea de raspundere civila auto este obligatorie. Conform legii fiecare autoturism care participa la trafic trebuie sa aiba asigurare RCA valabila. Datorita faptului ca nu noi ci o a terta parte va beneficia de aceasta asigurare, multa lume prefera un RCA ieftin decat unul mai scump dar de la o companie de prestigiu.

Polita de asigurare RCA se poate incheia pe o perioada de 6 luni sau un an.

Important de retinut este faptul ca avariile produse masinii, din propria vina nu se despagubesc.

Valoarea minima a unei polite RCA pentru fiecare an se stabileste prin lege, insa valoarea acestora difera de la o societate la alta, in functie de prima de referinta aplicata de fiecare societate in parte.

La alegerea societatii de asigurare la care veti incheia polita de asigurare RCA trebuie sa aveti in vedere atat pretul acesteia cat si "seriozitatea" societatii de asigurare din punctul de vedere al despagubirii in cazul unui accident.

Totodata se stabilesc prin lege pentru fiecare an in parte valoarea (limitele maxime) despagubirilor. De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, limitele de despagubire vor fi cele prevazute in Directivele Uniunii Europene.

Pentru anul 2010 limitele maxime ale despagubirilor sunt urmatoarele:
  • in caz de avariere sau distrugere a bunurilor, pentru pagube directe sau indirecte se acorda despagubiri pana la 500.000euro (echivalentul in RON al acestei sume, avand la baza cursul BNR din ziua producerii accidentului ), indiferent de numarul persoanelor despagubite
  • in cazul vatamarilor corporale sau deces, pana la 2,5 milioane euro (echivalentul in RON al acestei sume, avand la baza cursul BNR din ziua producerii accidentului ).
Important de retinut este faptul ca incepand din anul 2007 polita de asigurare RCA include si asigurarea Carte Verde.

Despagubirea in cazul asigurarii RCA


In cazul producerii unui accident in urma caruia se produc avarii unui alt autoturism, unor bunuri sau accidentarea altor persoane, in baza asigurarii RCA pagubele provocate tertilor vor fi suportate de catre societatea de asigurare la care ati incheiat polita de asigurare.

In cazul producerii accidentului din vina proprie, aveti obligatia de a face dovada asigurarii RCA organului de politie si anuntarea in scris a societatii de asigurare la care aveti incheiata polita, a imprejurarilor accidentului.

In cazul in care masina a fost avariata de o alta persoana, va trebui sa va adresati companiei de asigurare la care este asigurata persoana vinovata. Din acest motiv majoritatea soferilor cumpara RCA ieftin de la companii a caror seriozitate si promptitudine in acordarea despagubirilor este de discutat, pentru simplul motiv ca in final nu ei vor beneficia de aceasta polita ci un tert.