Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
www.asigurari-sanatate.ro
Pensii private, pilonul 2 si pilonul 3


  • Pensii private facultative
  • Administratorii fondului de pensie obligatorie, la alegere
  • Deductibilitate fiscala pentru pensii private
  • Asigura-ti un venit suplimentar pentru batranete
Pensia privata, este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale, un program de economisire si de capitalizare, cu protectie la inflatie. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital, pentru un trai decent.

Pensia privata este resursa financiara a unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite cum sunt decesul si invaliditatea. Ca mijloc de protectie a familiei, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar al familiei, mentinand in conditii normale nivelul de trai al acestora.

Astazi in Romania putem vorbi de un sistem de pensii multi pilon, cuprinzand pensiile de stat si cele private. Datorita schimbarilor socio-demografice dar si economice, tara noastra a fost nevoita sa suplimenteze pensiile de stat cu introducerea unor fonduri de pensii administrate privat, in primul rand fiind vorba de pilonul 2 ca pensii private obligatorii si pilonii 3 si 4 ca pensii private facultative.

Pilonul 1, pensii de stat, are un caracter obligatoriu si se bazeaza pe redistribuirea banilor incasati si este administrat de sectorul public. Astfel contribuabilii de azi platesc pentru asigurarea veniturilor pensionarilor de azi, pensiile lor fiind platite in viitor de contribuabilii acelui moment. Marea problema insa este insa reducerea continua a numarului de contribuabilii si cresterea numarului de pensionari.

Pilonul 2, pensii private obligatorii , vine in ajutorul pensiei de stat, aportul contribuabililor fiind acelasi ca si inainte, diferenta fiind ca prin aceasta pensie, 2%  din contributiile de asigurari sociale (majorati anual cu cate 0,5% pana la atingerea unui plafon maxim de 6%), vor fi redirectionate catre un fond de pensii private. Contribuabilul nu va plati mai mult, acest sistem vine doar in ajutorul statului prin preluarea unei parti din responsabilitate.

Pilonul 3, pensii private facultative, pe langa celelalte doua tipuri de pensie care sunt obligatorii, orice angajat poate contribui la o pensie facultativa, astfel asigurandu-si un venit suplimentar pentru batranete. Se poate contribui la un astfel de fond de pensii cu pana la 15% din salariul brut si un mare avantaj este o deducere fiscala pentru angajat dar si pentru angajator.

Pilonul 4, pensii private suplimentare, acest tip de pensie nu are limita de contributie, angajatul putand contribui la acest fond cu orice suma. In contractul de pensie privata suplimentara este inclusa si o asigurare de viata cu optiunea de a adauga la polita si acoperirea altor riscuri ca invaliditate prin accident, interventii chirurgicale sau spitalizare.