Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
  www.asigurari-sanatate.ro  
Care sunt obligatiile asiguratului?
Obligatiile persoanei asigurate printr-o polita de asigurare a locuintei se pot imparti in doua categorii: obligatia de a intretine proprietatea si bunurile asigurate in conditii bune si obligatiile de dupa producerea evenimentului nefericit. Plata primelor de asigurare este si ea o obligatie pentru ca fara aceasta polita de asigurare isi pierde validitatea si odata cu aceasta si acoperirea promisa.

1. Asiguratul are obligatia de a incerca sa evite riscurile de distrugere a bunurilor asigurate. Este vorba de exemplu de incendii provocate din neglijenta, furt cauzat din lipsa de protectie a locuintei (usi sau ferestre care nu au fost incuiate peste noapte sau in absenta proprietarilor), neluarea masurilor necesare de prevenire in cazul unor dezastre naturale (in cazul furtunilor mari, uraganelor si a altor calamitati naturale previzibile, de regula exista anunturi radio, televizate sau in alte surse media care indeamna publicul si indruma spre unele pregatiri de minimalizare a pagubelor) si altele.

Grija asiguratului fata de locuinta asigurata si fata de bunurile asigurate in aceasi polita este ceruta de asigurator in cadrul politelor de asigurare facultativa a locuintei dar odata cu implementarea acestora si de asigurarea obligatorie a locuintei. Buna intretinere a locuintei si a bunurilor din interiorul acesteia pare a fi un lucru de bun simt, dar asiguratorii s-au confruntat de multe ori cu neglijenta indivizilor care odata ce acestea erau asigurate in cazul avariilor sau distrugerii complete, pareau sa nu le mai pese de nimic. Astfel in multe contracte se stipuleaza aceasta obligatie a persoanei asigurate, nu de putine ori asiguratorul refuzand sa plateasca daune produse din neglijenta sau indiferenta asiguratilor.

2. Dupa producerea unui eveniment cauzator de pagube pentru care societatea de asigurari s-a angajat sa le despagubeasca, asiguratul are obligatia de a anunta cat mai repede asiguratorul. Impreuna cu acesta sau cu reprezentantul acestuia se va face constatarea pagubelor. Asiguratul are obligatia de a raspunde la intrebarile asiguratorului cat mai exact si cu date reale in legatura cu producerea pagubelor.

In cazul politelor care includ si asigurarea de raspundere civila, asiguratul are obligatia de a se consulta cu asiguratorul inainte de a-si asuma orice vina sau raspundere fata de un tert.

Daca aceasta polita include si asigurarea de accidente de persoane, persoana accidentata va trebui sa se prezinte in fata unei comisii de specialisti care vor determina gradul de invaliditate, aceasta indata ce starea sanatarii ii va permite sau dupa terminarea tratamentului, dar la cel mult un an de zile dupa producerea accidentului.