Consultanta Clienti
0744-765007
 
rca-ieftin.ro%20
 
www.asigurari-sanatate.ro
Asigurari - Retrospectiva 2010
Asigurari 2010 - retrospectiva anului


Criza economica din ultimii ani care a afectat vanzarile auto, creditele bancare, dar si veniturile oamenilor si-a lasat amprenta si asupra asigurarilor, unde s-a observat o scadere in vanzarea politelor facultative.

O constanta este si va fi intotdeauna asigurarea de raspundere civila auto care este obligatorie pentru toate autovehiculele inregistrate sau inmatriculate in tara. Este vorba de o piata de 5,42 milioane de vehicule din care 4,3 milioane sunt autoturisme. Astfel, vanzarea de polite RCA a generat o competitie intre asiguratori, dar si intre societatile de intermediere a asigurarilor, multe axandu-se pe vanzarea acestui tip de polita.

Alaturi de asigurarea RCA, in anul 2010 s-a introdus un nou tip de asigurare obligatorie, cea a locuintelor. La opt ani de zile de la proiectul de lege care prevedea constituirea unui asigurator de stat pentru administrarea riscurilor de catastrofa si infiintarea PAID din 2009, intr-un final a fost pusa in aplicare legea asigurarii obligatorii a locuintelor. De-a lungul anilor au existat multe schimbari in ceea ce priveste acest proiect si se pare ca si dupa introducerea legii avem parte de modificari continue, legea urmand sa fie ajustata pe parcurs.

  • 1 ianuarie 2010 - politele RCA sunt emise in format electronic.
    Din acest moment, toate politele RCA subscrise sunt introduse in sistemul electronic al asiguratorilor si in baza de date CEDAM. Aceste masuri au fost luate pentru a crea o baza de date centralizata la care sa aiba acces posesorii de asigurare pentru a se reduce fraudele din domeniul asigurarilor auto si pentru a introduce un nou sistem de gratificatii. Cititi mai multe despre Asigurarea RCA 2010
    Sistemul Bonus-Malus ia in considerare istoricul soferilor si acorda reduceri sau mariri de pret in functie de daunele provocate, pe polita RCA in anul anterior. Acesta este un sistem folosit cu succes de mai multa vreme in Europa, insa se pare ca la noi, dupa un an de la introducerea acestuia inca exista erori in sistemele ce au in vedere istoricul asiguratilor si gratificarea lor. Cititi mai multe despre Sistemul Bonus Malus RCA

  • 29 iunie 2010 - Parlamentul a votat scaderea salariilor bugetarilor cu 25%. Ca urmare a acestei legi diverse societati de asigurari au scos pe piata produse cu reduceri pentru bugetari. Reducerile sau maririle de pret a unei polite RCA sunt stabilite de asiguratori tinandu-se cont de anumiti factori de risc: varsta soferului, tipul autovehiculului sau localitatea de resedinta. Insa o reducere acordata angajatilor bugetari nu are nici un fundament, poate doar faptul ca se doreste atragerea lor de catre companiile de asigurari cu scopul de a-si mari portofoliul de clienti.

  • 15 iunie 2010 - introducerea normelor privind calificarea profesionala si pregatirea continua a persoanelor care lucreaza in domeniul distributiei produselor de asigurare. Persoanele care lucreaza ca agenti fie direct la o companie de asigurari sau la un broker intermediar in asigurari, vor fi obligate sa urmeze un program de pregatire profesionala aprobat de CSA, program care va fi urmat de un examen de absolvire. Astfel agentii si intermediarii vor fi intr-adevar calificati sa vanda asigurari si sa ofere asistenta corespunzatoare clientilor.

  • 15 iulie 2010 - introducerea asigurarii obligatorii a locuintei. Aceasta polita este privita de o parte a locuitorilor ca o noua taxa iar de altii ca fiind inutila. Asigurarea PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale) acopera, precum ii spune si numele doar riscuri din categoria dezastrelor naturale: inundatie, cutremur si alunecari de teren. Depinzand de tipul materialelor de constructie folosite la ridicarea locuintei, aceasta polita costa 10 sau 20 euro pe an, suma asigurata in caz de dauna fiind 10.000 respectiv 20.000 euro.
    Pentru proprietarii de apartamente la bloc din zone cu risc scazut de cutremur, inundatii si alunecari de teren aceasta polita este, daca nu chiar inutila, prea scumpa pentru acoperirea acordata, o astfel de polita putand fi contractata in zonele de risc minim pentru un pret mai mic, de la diferite companii de asigurari. Cititi mai multe despre Asigurarea Obligatorie a Locuintei

  • 7 decembrie 2010 - modificarea legii pensiilor. Camera Deputatilor a votat noul proiect de modificare a legii pensiilor, iar la data de 16 decembrie 2010 legea a fost promulgata de catre presedintele tarii.
    Varsta de pensionare a fost votata la 65 de ani pentru barbati si 63 ani pentru femei.
    Cateva noi categorii sociale au devenit eligibile pentru Pilonul 2, (pensia privata obligatorie), printre acestia: politisti, cadre militare, functionari cu statut special din administratia penitenciarelor, al apararii si sigurantei nationale, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe sau prin conventii in conformitate cu Codul Civil.
    Procentul de contributii virat la Pilonul II in anul 2011, va creste la 3%.
    Cititi mai multe despre modificari aduse legii pensiilor 2010.

  • 13 decembrie 2010, decret de modificare si completare a legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintei.
    Termenul limita pana la care proprietarii de locuinte sunt nevoiti sa achizitioneze polita PAD se prelungeste pana la data de 15 iulie 2011, dupa care primariile pot aplica amenzi celor ce nu detin aceasta asigurare. In primele 6 luni de la lansarea acestei campanii de asigurare obligatorie, au fost vandute in jur de 450 de mii de polite din cele 8,3 milioane de locuinte asigurabile. Data limita initiala pentru cumpararea politei PAD a fost de 15 ianuarie 2011, acest lucru insemnand aproape 8 milioane de proprietari pasibili de amenda, prelungirea datei limita cu inca 6 luni fiind binevenita pentru toti. O alta modificare a legii stipuleaza ca persoanele care detin o asigurare facultativa nu trebuie sa incheie si polita obligatorie. Acest amendament a dus la cresterea concurentei intre societatile de asigurari in privinta lansarii pe piata a unor noi tipuri de polite de asigurare facultativa a locuintei, care pot lua locul politei PAD. Acest amendament impreuna cu amanarea termenului limita pentru aplicarea amenzilor, a dus la scaderea vanzarii politelor de asigurare obligatorie de la cca. 10.000 pe zi la inceputul lunii decembrie pana la cca 2000 pe zi in luna ianuarie. Cititi mai multe despre asigurarile obligatorii ale locuintei si amenzile aplicabile din 15 iulie 2011.

Astfel am incheiat un an in care s-au luat decizii care vor afecta de acum incolo toti proprietarii de autovehicule si de locuinte. Toate aceste schimbari au insa caracteristica de a fi ajustate pe parcurs, fie ca este vorba de nereusita impunerii politei PAD fie de erorile din sistemul Bonus Malus, sau de legi care se pot schimba de pe o zi pe alta.