Tipuri de pensie privata
- Pensie privata facultativa (pilonul3)
- Pensie privata suplimentara (pilonul 4)
- Asigurari de viata cu componenta investitionala si de economisire
Orice angajat poate cotiza la un astfel de fond cu pana la 15% din venitul sau brut. Elementele caracteristice acestui tip de pensie sunt deductibilitatea fiscala a angajatului dar si a angajatorului in limita a 400 de euro pe an pentru fiecare dintre acestia si administrarea in mod profesionist a banilor depusi in fondul de pensii. Astfel nu doar economisiti banii depusi ci acestia vor fi investiti de catre societatea care administreaza fondul de pensii cu scopul de a-i inmultii. Pensia privata suplimentara, adesea confundata cu pilonul 3, se diferentiaza de aceasta doar prin faptul ca nu exista limita a sumei contribuite si contine si o asigurare de viata clasica cu posibilitatea adaugarii altor clauze.
In cazul unei pensii private:
Capitalul este protejat impotriva devalorizarii prin majorarea sumei asigurate cu coeficientul de inflatie.
La sfarsitul contractului sau la producerea riscului asigurat, se primeste suma asigurata, plus participare la castig (capitalizarea sumei asigurate).
La majoritatea companiilor care activeaza in domeniul pensiilor private puteti beneficia si de optiunea unui credit.
La sfarsitul contractului suma asigurata, plus participarea la castig poate fii platita integral sau sub forma de pensie.
Asigurare mixta de viata cu acumulare de capital, cu acoperire suplimentara pentru deces, in caz de invaliditate permanenta, in caz de spitalizare ca urmare a unui accident.
Asigurare mixta de viata cu acumulare de capital si exonerare in caz de incapacitate de munca, plus asigurare suplimentara de deces.
Asigurari (rente viagere) care iti garanteaza linistea familiei, in cazul in care asiguratul pateste ceva (invaliditate sau deces), aceasta nu va fi afectata din punct de vedere financiar. La acest gen de pensii private, contractul politei de asigurare stabileste valoarea sumei asigurate. Acestea pot fi esalonate anual, semestrial sau trimestrial.
In cazul in care asiguratul decedeaza pana la expirarea contractului, firma de asigurari va plati beneficiarului politei suma asigurata.
O alta polita de asigurare flexibila care iti ofera posibilitatea de a opta intre solutia de economisire si cea de pensie.
Lista ar putea continua cu inca cateva zeci de astfel de pensii, fiecare diferita de cealalta. De aceea sfatul nostru este sa apelati la un consultant financiar sau sa studiati fiecare firma in parte pentru a gasi tipul de pensie privata care v-i s-ar potrivi.