Care sunt avantajele pensiei private?
- Protectie financiara pentru varsta pensionarii
- Suplimentarea pensiei de stat
- Programe de economisire si capitalizare
Scopul contractarii unei pensii private este acela de a constitui in perioada activa a persoanei, o suma de bani consistenta si sigura, care ar putea acoperi usor socul iesirii din activitatea muncii prestate in prima perioada a vietii.
In Romania, problema cu care se confrunta in prezent sistemul actual este foarte mare, referindu-se la faptul ca bugetul de stat nu poate face fata nevoilor reale ale pensionarilor din zilele noastre, deoarece traiul este din ce in ce mai costisitor. Numarul celor care contribuie la plata pensiilor a scazut considerabil in ultimii 15 ani, problema cea mai mare reprezentand-o nivelul pensiilor, acestea neacoperind necesitatile unui trai normal. Populatia trebuie sa fie stimulata sa economiseasca pe termen lung, prin aceste pensii private oferite de societatile autorizate care activeaza in Romania, deoarece in perspectiva anului 2050, numarul persoanelor varstnice care vor avea nevoie de sprijin social va fi mai mare decat al tinerilor.
Solutia la aceste probleme sunt fondurile de pensii facultative sau diferite tipuri de asigurari de viata care au aceleasi avantaje de economisire, investitie si protectie financiara pentru varsta pensionarii, plus elementele unei asigurari de viata clasice.
Printr-o astfel de pensie, asiguratul economiseste bani (este un program de capitalizare), fiind protejat de-a lungul perioadei contractului incheiat cu firma de asigurari, in cazul decesului, toata suma de bani revenind familiei asiguratului. Ex: Ganditi-va, intr-o familie cu 2 copii, in urma unui accident sau boli, daca un membru al familiei ar deceda, bugetul familiei va scadea, poate chiar mai mult de jumatate cat era inainte. Ar fii ca si cum, incepand cu aceasta zi, vi s-ar injumatatii salariul. De aceea aceasta polita de asigurare, pensie privata, protejeaza membrii familiei asiguratului in caz de deces.
Pensiile care se obtin din sistemul privat se adauga la pensia care se obtine din sistemul public, iar participantul poate sa aleaga fondul la care sa contribuie. Sumele platite se acumuleaza si sunt investite de catre societatea care administreaza fondul de pensii, iar pensiile care se platesc sunt indexate odata cu inflatia.