Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
www.asigurari-sanatate.ro
Doresti o pensie privata?
Modificari in legea privind sistemul unitar de pensii publice
  • Noua varsta de pensionare
  • Pensia privata obligatorie - Pilonul 2
  • Contributii la fondul de pensii in 2011
Mult asteptatul proiect al legii pensiilor a fost adoptat la data de 7 Decembrie de Camera Deputatilor si legea a fost promulgata la data de 16 decembrie de catre presedintele tarii. Cele mai importante puncte discutate si modificate sunt cresterea varstei de pensionare si introducerea unor noi categorii sociale in sistemul pensiilor private obigatorii (Pilonul 2).

Varsta de pensionare a fost votata la 65 de ani pentru barbati si 63 ani pentru femei. Legea anterioara prevedea ca varsta de pensionare, 60 de ani pentru femei si 65 ani pentru barbati.

Pensiile obligatorii Pilonul 2. Toate persoanele care inregistreaza venituri vor fi incluse in sistemul unitar de pensii eliminandu-se astfel categoriile speciale. Mai exact vor fi inclusi in Pilonul 1 (pensia de stat) si vor deveni eligibili pentru Pilonul 2 (pensia privata obligatorie). Noile categorii sociale care vor deveni eligibile pentru pensia privata obligatorie sunt:
  • cadre militare in activitate
  • politisti
  • functionari publici cu statut special din administratia penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, sigurantei nationale si ordinii publice
  • persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe
  • persoanele care desfasoara activitati pe baza unor contracte sau conventii in conformitate cu Codul Civil
Ultimele doua categorii au fost deja incluse in Sistemul Public de Pensii prin intermediul modifcarilor fiscale recente (OUG nr. 58 si Legea nr. 82/2010 care se refera la modificarea Codul Fiscal si a unor legi privind contributiile sociale) si in acest moment sunt deja eligibile pentru Pilonul 2.

Astfel vor exista circa 250.000 de noi participanti la programul pensiilor private obligatorii din randul structurilor militarizate si circa 200.000 de persoane care desfasoara activitati pe cont propriu.

Procentul de contributii pentru Pilonul 2. Odata cu introducerea pensiilor private obligatorii, 2% din contributiile de asigurari sociale au fost redirectionate catre un fond de pensii private urmand ca acest procent sa fie majorat anual cu cate 0,5% pana la atingerea unui plafon maxim de 6%.

Conform calendarului initial al Pilonului 2, in primul an de functionare (adica 2008), contributia la fondurile private a fost de 2% din salariul brut. In anul 2009 Guvernul a pastrat nivelul de 2% folosind criza financiara ca motiv, cu toate ca aceasta ar fi trebuit majorata la 2,5%. In anul 2010 contributia a fost majorata la 2,5% iar pentru anul 2011, procentul de contributii virat la Pilonul II va creste la 3%.

Acestora se adauga ordonanta de urgenta aprobata de Guvern, prin care se extinde numarul de persoane care vor contribui la fondul national de asigurari de sanatate.
Contributii la fondul de sanatate pentru pensionarii cu venituri peste 740 de lei si pentru revolutionarii care nu au fost raniti. Guvernul a decis ca incepand cu data de 1 ianuarie 2011 acestia vor plati o contributie de 5,5% la fondul asigurarilor sociale de sanatate. Aceasta lege va afecta un numar mare de pensionari, valoarea celor mai multe pensii de la noi din tara fiind intre 740 si 1000 de lei.