Se apropie primavara cu pasi repezi si odata cu aceasta fenomenele hidrometeorologice care pot pune in pericol gospodarii si familii care locuiesc in zone frecvent afectate de inundatii sau alunecari de teren. Acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma care sa indemne pe cei aflati in aceasta situatie sa achizitioneze cat mai degraba o asigurare de locuinta. Fie Polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) sau o asigurare facultativa care sa acopere aceste riscuri.
Obligativitatea asigurarii locuintei si interpretarea acesteia
Asigurarile obligatorii ale locuintei sunt un subiect controversat al momentului. Datorita ajustarii din mers a legii 206/2008 referitoare la aceste asigurari am ajuns la diferite interpretari ale legii care pana la urma provoaca doar confuzie si neincredere din partea populatiei.
Introducerea
legii asigurarii obligatorii a locuintei a fost un eveniment pregatit de multi ani, dar cu toate acestea insuficient mediatizat chiar dupa lansarea acesteia din 15 iulie 2010. Chiar si cei care au aflat despre obligativitatea acestei legi au amanat cumpararea politei PAD pana la apropierea momentului in care puteau fi amendati de catre primarii. Data initiala a
aplicarii amenzilor pentru cei care nu detin asigurarea obligatorie a locuintei a fost 15 ianuarie 2011, am observat in luna decembrie o crestere a numarului politelor PAD vandute, circa 10.000 pe zi. Un anunt al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de la sfarsitul lunii decembrie, amana insa aplicarea amenzilor pana la data de 15 iulie 2011. Aceasta amanare a dus la scaderea politelor vandute la circa 2000 pe zi in luna ianuarie.
Atentie: amanarea aplicarii amenzilor pentru cei care nu detin polita de asigurare obligatorie sau una facultativa care sa acopere acele riscuri, nu inseamna si amanarea obligativitatii acesteia.
Asigurarea PAD este obligatorie in acest moment si legile ce guverneaza aceasta asigurare sunt in vigoare din 15 iulie 2010.
Statul nu mai despagubeste - avem nevoie de asigurare
Din pacate toata atentia celor vizati de aceasta lege este atrasa de amanarea amenzilor, uitand ca aceasta asigurare este si va fi obligatorie si de acum incolo. Insa cea mai importanta schimbare ce a survenit odata cu aplicarea acestei legi este ca de acum incolo
statul NU va mai despagubi pe nimeni in cazul in care locuinta ii va fi afectata de dezastre naturale precum inundatii, alunecari de teren sau cutremur. Despagubirile pentru locuintele distruse vor fi platite doar de societatile de asigurari si de
PAID. Cine nu detine o polita de asigurare obligatorie sau facultativa care sa acopere aceste riscuri nu va fi despagubit.
Locuitorii din zonele in care viitura sau ploile sezoniere fac pagube in fiecare an, cei din zonele in care alunecarile de teren sunt frecvente, trebuie atentionati asupra faptului ca daca nu vor contracta polita de asigurare PAD sau una facultativa care sa acopere aceste riscuri, nu vor fi despagubiti sau ajutati de stat ca pana acum.
Pagube foarte mari in urma inundatiilor in fiecare an
In urma inundatiilor devastatoare din anul 2005 s-au inregistrat pagube de peste 1,5 miliarde de euro. Romania a primit peste 75 milioane de euro din fonduri UE si a folosit o suma de aproape 10 ori mai mare din bugetul de stat pentru ajutorarea sinistratilor si reconstruirea cladirilor. Inundatiile din lunile iunie-iulie 2010 au produs pagube de circa 867 de milioane de euro din care doar 24,5 milioane au fost primite de la a Fondul de Solidaritate al UE. Acest lucru se intampla in fiecare an, sume mai mari sau mai mici din bugetul de stat fiind alocate pentru acordarea de ajutoare celor sinistrati in urma inundatiilor si alunecarilor de teren.
Prin introducerea legii asigurarilor obligatorii, statul roman transfera raspunderea de a despagubi proprietarii afectati de aceste calamitati, societatii PAID. Fiecare proprietar de locuinta este astfel obligat sa cumpere o polita de asigurare in valoare de 10 sau 20 euro pentru contravaloarea careia va fi asigurat pana in 10.000 respectiv 20.000 de euro.